Program

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om Du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.Glöm inte fika. Efter någon timme i fält blir man sugen! Ta på dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av. Våra aktiviteter är öppna för alla. Observera att samtliga inneträffar sker i "Vita Huset" på Ekmansgatan 11 klockan 18.00 om inget annat anges. Välkomna!

Program vinter-vår 2023

Efter de senaste årens turbulens orsakad av Coronapandemin har vi fått vänja oss vid snabba förändringar och inställda möten. Eftersom vi planlägger programmets innehåll så långt i förväg, blir det förstås svårt att säkert veta om allt går i lås. Med anledning av det vill vi påminna medlemmarna att det senaste alltid finns att se på hemsidan.

Söndag 29 januari – Klintehamns hamn, särskilt för nybörjare (32)

En utflykt för alla fågelvänner. Vi hoppas på de typiska vintergästerna, t.ex. den läckra salskraken. Ofta ses även skäggmesarna i vassarna vid Varvsholm. Glöm inte fikakorgen. Samling kl. 10:00 vid Karlsökajen. Ledare Sven-Olof Lundgren tel. 070 267 73 24.

 

Söndag 12 februari – Gustavsvik och Flundreviken (72)

Det finns många spännande vintergäster i stadens absoluta närhet, med promenadavstånd till flera fina lokaler. Vi letar efter änder, doppingar och kanske dvärgbeckasin eller havsörn. Samling kl. 09:00 på parkeringen i norra kanten av Gustavsvik. Ledare och kontaktperson är Ted Lindström tel. 073 363 86 79.

 

Lördag 18 mars – Årsmöte med ejdersträck vid Kronholmen

Vi genomför årsmötet kl. 13:00. Kallelse kommer på hemsidan (blacku.se). För de som vill njuter vi av sträckande ejdrar och andra fåglar under morgonen och förmiddagen. För vår planering så anmäl er till Sven-Olof Lundgren tel. 070 267 73 24 eller gof@blacku.se.

 

Söndag 26 mars – Fågelsträck med korvgrillning vid Hammarudd, Eksta (28)

Vi håller på traditionen och hoppas på ejdersträck samt andra sträckgäster. Som tidigare bjuder föreningen på korv och ”glödande grillplats”, men ta med egen dryck och övrig matsäck. Samling kl. 08:00 vid Hammarudd. Ledare Sven-Olof Lundgren tel. 070 267 73 24.

 

Söndag 2 april – Vårsträcket vid Nyhamn, Lummelunda

Ett av vårens stora evenemang är sträcket av sjöfåglar, främst ejdrarna, längs vår kust. Det är alltid ett lotteri att pricka den ”rätta” dagen men vi gör ett försök. Vi fattar posto vid fiskebodarna i Nyhamn och hoppas på fina, blandade flockar. Ta gärna med något att sitta på och glöm inte fikakorgen. Samling vid fiskeläget från kl. 07:00. Ledare och kontaktperson är Per Smitterberg, tel. 070 568 53 68.

 

Söndag 16 april – Vårpromenad på Södra hällarna (67)

I stadens direkta närhet har vi ett fantastiskt ströv- och fågelområde, nämligen det gamla militärområdet som numera är naturreservat. Frodig lövskog, buskklädda hällmarker och en milsvid havsutsikt. Samling på reservatsparkeringen söder om Leva kungslador kl. 08:00. Ledare och kontaktperson är Per Smitterberg, tel. 070 568 53 68.

 

Söndag 23 april – Strandängarna vid Petesvik och Bovik (23)

Dags att uppleva en av öns klassiska strandängar nämligen de välbetade och fågelrika markerna vid Peteskusten i Hablingbo. Här hittar vi gäss, änder, vadare och måsfåglar av flera arter. Terrängen är lättvandrad men kan bitvis vara lite blöt, så rejäla kängor eller stövlar rekommenderas. Samling vid Petesmuséet kl. 10:00. Ledare och kontaktperson är Sivert Söderlund, tel. 070 332 66 77.

 

Tisdag 25 april – Vårkväll vid Storsund (57)

Ikväll testar vi vad Storsund har att erbjuda i fågelväg nu när vi nått ungefär halvvägs in i våren. Tanken är att vi kör lite drop in-skådning i fågeltornet från kl. 16:00 och någon timme framåt åtminstone till kl. 19:00. Skulle det vara väldigt tomt på fågel, rör vi oss någon gång under kvällen ner mot Agbod/Kyrkbingegrund och ser om denna lokal har mer att erbjuda. I och med att vi inte rör oss så mycket finns gott om tid att fika så ta med matsäck. Ledare Fredrik Gustafsson tel. 070 660 50 93.

 

Söndag 7 maj – Hoburgen och hagarna på Rivet (1)

Det är inte bara hösten som bjuder på fina fågelmöten i Sundre. Därför ska vi ta en promenad i öns sydligaste kulturlandskap. Vi går i sakta mak förbi klippan och ner genom den lammbetade hagen på Rivet innanför sydspetsen. Planera gärna för att ta med fikat på vandringen. Samling på parkeringen norr om Hoburgsklippan kl. 07:00. Ledare Per Smitterberg tel. 070 568 53 68.

 

Tisdag 23 maj – Försommarkväll vid Storsund (57)

Det har gått en månad sedan förra besöket vid Storsund. Troligen har det kommit flera nya arter att leta fram. Vi kör lite drop in-skådning i fågeltornet från kl. 16:00 och någon timme framåt åtminstone till kl. 19:00. Skulle det vara väldigt tomt på fågel, rör vi oss någon gång under kvällen ner mot Agbod/Kyrkbingegrund och ser om denna lokal har mer att erbjuda. I och med att vi inte rör oss så mycket finns gott om tid att fika så ta med matsäck. Ledare Fredrik Gustafsson tel. 070 660 50 93.

Program i PDF-format

Du hittar programmet i pdf-format här.
Observera att ändringar i programmet endast görs direkt på hemsidan ovan, och ej i pdf-dokumentet. För senaste information – se därför i publicerad info direkt på hemsidan, ej i pdf-filen.