I det fina vårvädret, när björkarna började visa lite grönska, samlades 15 deltagare vid det fina fiskeläget Valbybodar i Fröjel. Glädjande var att flera av dem var nya bekantskaper, varav en kom cyklande från Klinte.

Efter att ha spanat av den grunda och steniga viken söder om bryggan vandrade i sakta mak mot Nymans strand, där ängspiplärkor och sånglärkor stod för underhållningen. Därefter fortsatte vi mot Gannareviken och stannade vid strandboden på udden med den värmande solen i ryggen.

 

gannarveviken-frojel_1_2015-04-25_pehr-thermaenius

Gannarveviken i Fröjel den 25 april. Foto: Pehr Thermaenius.

 

Denna dag var det mycket fågel i viken, både rastande och stationära. Ett gäng vandrare som kom norrifrån och skrämde upp många fåglar som vi då kunde få se. Några mera intressanta vi fick se var: 2 par stjärtänder, 1 par årta, skedand, snatterand, en stor flock krickor. Av vadare sågs 22 skärfläcka, 1 myrspov, 2 brushane som flög förbi, 27 storspovar, rödbena och större strandpipare. Dock var det väldigt få tofsvipor, ingen exakt siffra men mer än 5-6 stycken var det inte.

 

gannarveviken-frojel_2_2015-04-25_pehr-thermaenius

Gannarveviken i Fröjel spanas av. Foto: Pehr Thermaenius.

 

Avslutningen blev vid fiskeläget, där det fanns möjlighet att sitta en stund och summera dagen med en kopp kaffe. Då återupptäcktes den vita gräsandshonan som sågs i området förra året. Nu höll hon till en bit söder om oss, vid Sandhamn.

Vandringsledare var Sivert Söderlund