Vi var sju förväntansfulla fågelskådare som samlades vid bron till Furilden på söndagsförmiddagen den 4 oktober. Vårt mål var att jaga änder och kustnära fåglar med kikare och kamera. Ornitologiskt är vi nu inne på vinterhalvåret även om temperaturen var runt femton grader och det var meteorologisk sommar. Sextio fågelarter noterades denna förmiddag. Från vägbanken lade vi tid på att lära oss identifiera 500 bläsänder på två kilometers avstånd. Sävsparvar lockade i vassarna och en obestämd storfalk drog förbi bakom skogen. Många arter simänder identifierades på hyggliga avstånd, och flockar med vitkindade gäss drog över Furilden under hela förmiddagen. Framåt niotiden förflyttade vi oss till öns sydspets, Suderudd, för att leta efter felflugna tättingar från Asien. Vi fick uppleva vindstilla och sommarvärme samt mängder med kungsfåglar i den glesa tallskogen. De verkliga rariteterna uteblev men vi belönades med svarthätta, gransångare, mesar, ett par havsörnar, tre prutgäss och mycket annat. En förbiflygande stenfalk sågs bra och i vanlig ordning uppträdde några havsörnar på nära håll. Några sånglärkor och en sjungande trädlärka påminde om sommaren.

Hårdspaning vid Suderudd, Furilden. Foto: Per Smitterberg.

Hårdspaning vid Suderudd, Furilden. Foto: Per Smitterberg.

Söndagsförmiddagens andakt firade vi med kaffe och smörgås i den glesa tallskogen. Sommarvarmt, vindstilla och mycket nära naturen när den är som bäst och mycket tid för eftertanke! Mot middagstid förflyttade vi oss norrut mot öns norra del längs den bra grusvägen utmed öns östra kust. Vid Fitudden finns nu en ny parkering och en handikappanpassad gångväg 800 meter fram till nya fågeltornet. I det nära spegelblanka vattnet mellan Furilden och Skenholmen rastade hundratals vitkindade gäss i väntan på avresa till vinterkvarteren. Efter en stunds spaning över Skenholmen upptäcktes en rovfågel sittande i skuggan bakom en torrtall. Efter tio minuter lättade fågeln och det visade sig vara en yngre pilgrimsfalk. Strax var det två pilgrimsfalkar som jagade runt över knipor, gäss, måsar och trutar. Fågelskådning på Gotland när det är som bäst!

Utförligare rapport kommer i nästa nummer av Bläcku.

Sten Wikström, exkursionsledare