Horned Guan. Foto: Zsombor Károly 

Ikväll fick vi följa med Zsombor Károly till två av norra Centralamerikas mer spännande och sällan besökta länder med sikte på dess spännande fågelliv. Mångfalden här är enastående med färgsprakande fjärilar och orkidéer, blixtsnabba kolibrier och underliga guaner. Det blev en fascinerande resa där han pedagogiskt visade upp inte bara vackra och rara fåglar, fjärilar och kräldjur utan också berättade om det volontärarbete han varit och gjort i nationalparken Cusuco i Honduras. Trots att det är en ”nationalpark” är den utsatt för illegal skövling som på sikt förstås kan påverka det rika livet negativt. Vi fick dock bekanta oss med den närmast legendariska Quetzalen, ett skimrande fågelsmycke i den dunkla skogen. Sen for vi vidare till västra Guatemala där vi besökte täta molnskogar, gamla tempel mitt i regnskogen och som avslutning fick se vulkanerna spegla sig i världens kanske vackraste sjö, Atitlán. Spår av jaguar i leran tillsammans med mängder av vackra och rara fågelarter fick säkert flera av besökarna att börja drömma om en resa dit. Vi var nitton fågelsugna åhörare som fick lystmätet fyllt.