Ikväll blev det avfärd till Sydamerikas mest avlägsna marker, nämligen ända ner till Patagonien i Argentina. Ann och Sten Wikström tog oss, 28 reslystna fågelvänner, på en hisnande tripp där vi först besökte de klassiska pampasslätterna uppe runt Buenos Aires. Många arter kändes bekanta, bland änderna finns det “kusiner” till våra stjärtänder, bläsänder och skedänder medan andra fågelfamiljer inte alls klingar bekant. Rask förflyttning med flyg ner mot Patagonien där magellanpingviner och sydliga rätvalar spädde på den exotiska känslan.

Magellanpingviner. Det här gänget sågs på Falklandsöarna december 1977. Foto: Per Smitterberg.

En flygtur till, nu in mot Andernas “fötter”, där den extremt rara Hooded Grebe (en liten dopping) samt svarthalsad svan och höglandsgås kunde prickas av. Som final åkte vi ner till världens sydligaste stad, Ushuaia vid Beaglekanalen. I sydbokskogen fanns den spillkråkestora magellanspetten och ute på havet fick vi se svartbrynad albatross och chilensk storlabb. En “resa i TV-soffan” som gav längtan ut i den stora fågelvärlden.

Höglandsgås. Den här individen plåtades för 42 år sedan. Det kan kallas “recycling”. Foto: Per Smitterberg.