Den här våren har Gotland haft både isiga och härligt ljumma perioder. Idag vaknade ön till en ganska bitande och isig nordlig vind. När undertecknad parkerade ute vid talldungen på Närsholmen bet morgonvinden rejält i kinderna, Hur många fågelvänner skulle lockas ut i den bisterheten? ”Det blir nog en handfull, som mest” tänkte jag. Tji vad jag bedrog mig! När sista skådaren klivit ur sin bil var vi tjugofyra skådare samlade. Vilken lycka att våra arrangemang kan locka så många till denna underbara (och virusfria) utomhushobby. Efter inledande information om lokalen och vilka arter vi kunde hoppas att få se, startade vi i den härligt soluppvärmda(?) läsidan inne mellan talldungarna. Tämligen bra antal av diverse tättingar: gransångare, lövsångare, bofink, rödstjärt, hämpling mm. Två ladusvalor kom kvittrande över dungen. I den lilla väten flög det upp ett gäng gluttsnäppor som rastat inför kommande flygning norrut. Över våra huvuden drog smärre flockar med vitkindade gäss och en ensamt flöjtande småspov struntade i att rasta hos de större kusinerna.

Skärfläckan får anses vara en karaktärsart på Närsholmen. Foto: Per Smitterberg

Dags för förflyttning ut till stranden med utsikt över revet Kroken. Vattennivån är fortfarande hög så det ”saknas” ganska mycket av fina sand- och grusrevlar som bland annat skärfläckorna gillar. Några fläckor fick vi ändå se tillsammans med en myrspov, gravänder, vipor mm. Plötsligt blev det liv och hallå bland strandens fåglar och i god medvind passerade en fin gammal havsörn, som förmodligen skulle till havs och fixa lunchen. Bland annat undertecknads mage började nu knorra, så vi bröt för andra frukost och drog oss åter till parkeringen.

Uppfyllda med näring och värmande drycker gick vi slutligen en sväng över de böljande f.d. strandvallarna som formar backarna ut till fyren. Lärkor drillade friskt över oss och flera stenskvättor höll på att dra upp revirgränserna. Ute vid fyren var det lite för blåsigt för att tättingarna skulle trivas i större antal. En rolig final blev en mörk fas kustlabb som i klassisk, drivande flykt passerade mot öster. När den följdes i kikarna hittades en till som anslöt hos kompisen. Nu kände sig förmodligen alla nöjda med vår förmiddag på denna fågelskådarpärla på östra Gotland. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.