Dagens vandring fick anpassas efter den friska vinden som drog in från sjön. Vi började vid P-platsen med att se på en bobal från fjolårets häckning i en av holkarna, där de flesta är talgoxarnas mästerverk.

Vi följde stigen söderut i den låga tallskogen, stannade till vid en lämplig biotop för stjärtmes och som på beställning dök det upp ett par stycken. Därefter blev det passande en lång tydlig sång av svartmesen, som många inte känner. Ute på fältet blev det frisk vind i ryggen men fåglarna gillade den inte för de var få. Istället blev det några tips på var det säkrats kan ses olika arter på Hällarna. 

Stjärtmesen, en riktig “sötnos” Foto: Per Smitterberg.

Tillbaka gick vi in i lövskogen och stannade till när olika sånger hördes, hittills mest talgoxe. Sedan blev det spången tillbaka och då fick Jörgen möjlighet att visa oss en nyupptäckt och sällsynt växt som heter vitskråp.

Sivert Söderlund