Så small det till rejält igår den 11 maj. Jörgen Petersson var, som så ofta, ute i fält och befann sig vid Närsholm på östra sidan. Hans främsta tanke just då var att leta fram en citronärla i någon lämplig vik med insektsfyllda tångvallar. Det sökandet gav inte de önskade resultaten så då började han spana igenom vad som fanns i Austerviken, som ligger mellan halvöarna/uddarna Närsholm och Hammaren. Det fanns en hel del tärnor som födosökte i den grunda viken, främst fisk- och silvertärna. Efter en stund fick han syn på en mörkare fågel men den var lite för långt bort, problem med värmeflimmer över det kalla vattnet gjorde att det dröjde en stund innan han blev säker på artbestämningen. En SKÄGGTÄRNA!

Skäggtärna. Foto: Lars Anmark.

Nu började tankarna om vad följderna av detta fynd skulle resultera i. I samband med sitt larm beskrev Jörgen klokt nog att all parkering skulle ske vid den f.d.(?) havsbadsparkeringen. Därifrån var det en lagom promenad på ca 500 meter upp till norra stranden. När tärnorna vilade mellan fiskefärderna höll de till på några smärre stenrev utanför stranden, där de bekvämt kunde avnjutas i kikare. Ju längre det dröjde framåt kvällen blev de mer stillasittande och när undertecknad lämnade platsen kring kl. 20 var de mest stationära. Idag onsdag är skäggtärnan fortfarande på samma plats till glädje för de som ej hann dit första dagen.

Den rara gästen tillsammans med lite färggrannare gravänder. Foto: Fredrik Anmark.

De två tidigare fynden gjordes av undertecknad tillsammans med min mor Marianne. Första skäggtärnan sågs den 24 juli 1993 i Flisviken, Sundre. Andra fyndet gjordes vid Suderudd på Furilden, Rute den 29 juli 1999. Låt oss hoppas att det inte dröjer så länge innan nästa fynd ramlar in. Tack till Lars och Fredrik för bilderna.

Per Smitterberg