Det är inte ofta vi har utflykter till Kovik och Vivesholm, kanske beroende på att de är ligger alldeles för nära. I söndags var det deras tur att bli beskådade, vädermässigt var det optimalt. Efter några veckor med frisk vind var det alldeles stilla och solsken, det lockade därför tjugo förväntansfulla och däribland flera nya ansikten till start.

Vi samlades vid Kovik och efter en presentation av dagens planer sökte vi igenom viken. Det var mycket fågel. De flesta skrattmåsar men sen dök det fram bl.a. gluttsnäppor, gråhäger, skogssnäppa, grönbena, vattenrall, beckasiner, gräsand och knölsvan. Tättingarna var inte så många, några hämplingar men många sädesärlor.

Foto: Sivert Söderlund.

Sen körde vi till P-platsen på Vivesholm, en glad överraskning var den nya färisten som byggts och ersatte den väldigt slitna grinden som alltid funnits där. En trolig följd av att Vivesholm numera blivit naturreservat, med all rätt. Vi vandrade ut på den fint betade strandängen. Dock inte många fåglar men många fina växter som fått ny fart efter det efterlängtade regnet i augusti. Ensam på stenstranden hittade vi en kärrsnäppa som letade sin föda. 

Slutet på rundan blev ju Sandboviken, där blev vi rejält överraskade och glada för där var viken full av fågel. Vitkindade gäss i hundratal, grågäss dock inte lika många, 200 ljungpipare räknade vi när de var uppe och 400 tofsvipor. Sen hittade vi några tranor, ett par kanadagäss, flera enkelbeckasiner poppade upp, och som avslutning seglade en ung brun kärrhök över viken.

Vid det avslutande gemensamma fikat summerade vi ihop 31 arter vilket var flera än undertecknad hade hoppats på. Än en gång en fantastiskt trevlig vandring och gemenskap i ett septemberväder som var det bästa.

Ledare var Sivert Söderlund