Vad gör man en ledig dag i kalla december? Lite planlöst blev det en promenad till Almedalen. Kände mig inte gammal nog för att mata änderna så fortsatte ner mot hamnen för att se om där kunde finnas några övervintrande änder. En smådopping samt en flock vigg fanns på plats. Bestämde mig för att kolla av dessa lite närmare och gick längs Skeppsbron mot gamla färjeterminalen. Vid planteringen av oxel såg jag en flock trastar födosökande, även några ringduvor mumsade i sig av delikatesserna.

Bruntrasten vid Visby hamn den 10 december 2021. Foto: Per Smitterberg

En trast stack av med sitt tydliga ögonbrynsstreck, tänkte först att det var en rödvingetrast. Tyvärr flög den direkt upp mot träden vid gamla fängelset men kände att fågeln stämde bra med bruntrast men var inte säker. Fick en släng av den berömda “rarrisfrossan”, tvekade först över vad jag egentligen sett. Kontaktade Carl och Ann-Mari Tholin som snabbt kunde komma för assistans, även utlarmning av fågeln som trolig bruntrast. Som tur var så återkom den strax därpå till oxelträden och då stod det klart, en vacker bruntrast! Fler skådare kom till platsen och fick fina obsar i det ljus som fortfarande fanns kvar av dagen.

Sebbe Nilsson

Bruntrasten är kvar på samma plats idag den 10 december. Detta är andra fyndet på Gotland och det femte fyndet i landet. /Redaktionen