Onsdagen den 23 februari samlades fem deltagare vid Terranovakyrkan i sydöstra Visby, till den utlysta fågelvandringen. Det var ett perfekt vinterväder helt stilla, några centimeter snö hade kommit under natten och det snöade fortfarande lite vid starten. Om det var orsaken till att så få deltagare hade hörsammat kallelsen är oklart, men syftet med den valda platsen är förutom fåglarna, är att visa medlemmarna nya platser i Visby och att det finns avgiftsfria P-platser. 

Vi började söderut med att vandra under Visbyleden för att komma till kv. Bogen 2. Där blev det stopp direkt för de första fåglarna. Där fanns talgoxar, några kungsfåglar som man inte springer på hur som särskilt inte i bostadsområdena. Där var ett par koltrastar förstås, gulsparvar, bofinkar och till slut blev det fem turkduvor. Vidare såg och hörde vi domherrar och grönfinkar.

Mellan kv. Bogen 2 och Bogen 1 stannade vi vid en av Visbys största flockar med gråsparvar. När jag räknade alla gråsparvar i Visby vintern 2020 räknades 60 stycken där. Totalt räknade jag då 906 gråsparvar i hela Visby. Det var lika kvittrigt här i år. Bakom Bogen 2 stannade vi för att se efter stenknäck, domherrar och ett par nötväckor som spelade.

Jag ville även visa min favorit på Gråbo nämligen Furulundskogen. Den hyser så här års inte så många arter, men alltid större hackspett och ett större antal ringduvor. Men kom igen när sångarna har anlänt för då är det drag i skogen.

Vi vandrade sedan österut där stigen går mellan kv. Skäran och Lien, där blev det nytt stopp pga. ett riktigt kvittersnår. Men denna gång av stenknäck som jag uppskattade till minst 20 individer, troligen en av de bättre platserna i Visby. Vid en fågelmatning kunde vi sen njuta av en stillasittande grönsiska på nära håll, nästan som en kanariefågel. Avslutningsvis passerade vi ytterligare en matning i kv. Kakelugnsmakaren med ytterligare en turkduva och kvittrande gråsparvar. Totalt såg vi tjugo stationära arter vilket är mycket bra för att vara i ett så begränsat område.

Ledare för vandringen var Sivert Söderlund.