En mindre grupp samlades på P-platsen vid Botvaldevik i söndags för att spana efter fåglar i detta område. Vädret var enligt mig helt perfekt, det var mulet, alltså ingen motsol åt något håll, ganska varmt och helt stilla. Det gjorde att det fanns möjligheter att få lyssna in alla svaga lockläten från överflygande och rastande tättingar. 

Efter den formella inledningen, där dagens plan presenterades, berättade Sten Wikström som var en av deltagarna och väl bekant med området vad som kunde förväntas att få se. Det beställdes direkt från en deltagare att havsörn måste få ses. Undertecknad lovade faktiskt, med lite kännedom om området, att den räknade vi in redan nu. Lite kaxigt förstås. Vi började med att spana av viken i norr, där låg en mindre flock med gräsänder nära och där hanarna redan fått sin fina häckdräkt. Jag hittade sedan i handkikaren dagens önskefågel, alltså havsörnen som stod på en sten i den norra delen.

Dagen var räddad, sedan fick den beskådas i tuber till allas belåtenhet. I övrigt var det en gråhäger som sig bör förstås, en storskrakehane och några krickor på långt avstånd samt några knölsvanar. Inte så mycket där alltså.

Havsörnen håller “koll på kustens fåglar”. Foto: Per Smitterberg.

Under tiden vi stod där kom det flera större och mindre flockar med vitkindad gås flygande söderut. Några så nära att vi kunde urskilja läten som kommenterades. Även prutgäss sträckte förbi längre ut i något färre antal.

Därefter gick vi en kort vandring söderut längs strandängen och spanade av den viken. Där stod en flock tofsvipor, en flock starar ställde sig på en sten, en havstrut stod och skulle krångla i sig en plattfisk, några ängspiplärkor och sidensvansar flög över oss.

Tillbaka intogs det viktiga medhavda vid ett par bord. Då kom både vitkindade och prutgäss i ett par flockar rakt över oss, så att alla fick lyssna in de olika läten de har. En annan gammal havsörn kom fram ur ön Sildungen och jagade en stund till allas förtjusning, ytterligare en bonus. Som avslutning kom dagens scoop i strandkanten, en honfärgad blå kärrhök dök plötsligt upp och som letade bland vassen väldigt nära. Ny fågel för flera.

Ansvarig ledare Sivert Söderlund