En lördag i början på december brukar vi ägna oss åt vinterskådning vid Almedalen, detta år med fokus på lämpligt innehåll i ”matpåsarna”. Det var ju inte så att folk stod på kö precis, förmodligen var det flera lördagsflanerare som lockades av evenemanget “medeltida jul“. Men de som vi pratade med var intresserade och lite förvånade att man kunde mata fåglarna med havregryn, ärtor och sallad. Det verkar vara djupt rotat att man skall mata med bröd men oftast ger det bara en ”bukfylla” utan energiinnehåll. Det ger då fågeln en falsk mättnad och den struntar i att leta efter bättre och mer energirik mat. En av de viktigaste sakerna att undvika i maten man lägger ut är salt, du ska med andra ord INTE hänga upp en salt rest av julskinkan. Fett är väldigt bra som energi vintertid men bjud då på talgbollar eller svålen av en obehandlad skinka. Har man möjlighet att hänga upp en fröautomat är det förstås toppen men glöm inte att sköta om den klokt. Det är viktigt att den rengörs regelbundet så att inte spillning i den sprider salmonella, vilket är en stor risk för de vintersvaga småfåglarna. Tvätta ren den med varmt vatten och såpa, eller annat ”miljösnällt” rengöringsmedel. Spola rent med varmt vatten och låt den torka innan du fyller på igen. Vi som ledde lördagen i Almedalen var Ted Lindström och Sven-Olof Lundgren.

En ung besökare blev “populär” bland fåglarna, men tur nog ville inte änderna också sitta på armen! Foto: Ted Lindström