Vinden och kylan till trots så samlades 14 skådare för att utforska dessa lokaler som inte bara är lättillgängliga för de som utgår ifrån Visby, utan också mycket intressanta! På Gustavsviks strand så fick vi se en stor grupp av storskrakar och några bläsänder. När vi var nöjda med Gustavsvik så promenerade vi längsmed cykelvägen tills dess att vi nådde Flundreviken. Vissa gick även längs med den beväxta kustlinjen i hopp om att någon dvärgbeckasin skulle flyga upp. Det gjorde det inte, men istället så landade fyra krickor mitt framför oss i vattnet..

Framme vid stugorna i Flundreviken så ställde vi upp oss och spanade in mängden havsfågel som övervintrar i hamnen. På menyn stod smådopping, vigg, sothöna, storskarv, gräsand och snatterand.

Rätt som det var så kom två gråhägrar förbifarande följt av två knölsvanar som flög oss riktigt nära inpå och dessutom gick ner i hamnen. En del avslutade sin dag här men flera fortsatte mot “utloppen” där ån från Åhsbergska hagen m.m. löper ut i havet. Lagom när vi skulle vandra ut ur Flundrevikens hamn så kom det en bil inkörandes och det visade sig att herren i bilen skulle mata de två svanarna som landade nyligen.. Man kan undra om de hade bestämt tid?

Väl framme vid “Utloppet” så stod jag och berättade för de som anlände först om att det finns chans att få se både vattenrall och beckasiner här men att de är lättskrämda så vi borde invänta de övriga deltagarna innan vi går närmare. Jag hinner knappt avsluta meningen innan vi faktiskt avbryts av en Vattenrall som traskar över vattnet framför oss. Det gick snabbt men det var väldigt roligt att se . Tyvärr fick inte alla deltagare se den så somliga blev peppade på att försöka få fram den ur vassen igen. En person gick fram till området där den senast sågs och mycket riktigt så skrämdes den fram och flög förbi snabbt framför samtliga deltagare. Här var vi nöjda med utflykten för dagen och vände tillbaka till bilarna för att värma oss.

Bilder och text: Ted Lindström