PER SMITTERBERG

Hand i hand med fågelskådandet har två andra intressen fyllt mitt liv. Fotografering samt böcker och främst med naturen och fåglarna i fokus. Det stora möbelvaruhuset i Småland har fått äran att hjälpa mig att härbärgera fågelböcker som fyller sex Billyhyllor av största sorten. Många tycker att jag är tokig. Varsågod, åsikten är fri! När det sen visar sig att det finns andra som också är lika ”tokiga” känns det bättre. Sedan många år tillbaka är mina möten med Jörgen Lindqvist ute i fågelmarkerna alltid lika inspirerande och trevliga. När man redan från barnsben formar intressen som sen kan följa med genom livet är det väl underbart. Det blev även grunden för mitt livslånga intresse. Detsamma tycks vara grunden till Jörgens kärlek till naturen och fåglarna.

Redan när jag under arbetet med boken Skåda fåglar på Gotland kom i kontakt med Jörgen insåg jag vilket fantastiskt bildsinne han har. Att ”se bilden” redan i ögonblicket eller hinna med och trycka av i rätt stund när allt stämmer, det kräver både det och framförallt att kunna ”tänka sig in i fågelns huvud”. Nuförtiden har vi ju sanslösa möjligheter till fantastiska bilder tack vare all högteknologi i kamera- och objektivväg. Men teknik i all ära, det är vad fotografen planerar, uthärdar och genomför som blir till ett oförglömligt resultat.

Brushanar. Foto: Jörgen Lindqvist

Nu finns boken här och som jag längtat att alla vi fågelvänner ska få se in i hans bildvärld. Jörgen har dokumenterat sina fågelmöten under evigt långa gömslesittningar eller vid ett förbiflygande ögonblick ute i det fria. Nu ligger den här, på mitt skrivbord. Gotlandsfåglar en fågelfotografs personliga berättelse. Drygt 190 sidor av ren skönhet i bild och klarhet i ord. Redan på omslaget förstår vi vilka fåglar som ligger fotografen närmast hjärtat. Vadarna, som brushanen får representera. Vadarna har förstås också ett eget kapitel. Uppslaget på sidorna 50-51 med enkelbeckasinen, den går ju ovanför fotografen! Men det är så mycket mer som hamnat framför linsen. Rovfåglarna fascinerar nog de flesta, så även Jörgen och det är främst örnar och kärrhökar som han blivit god vän med. Kungsörnsparet på sin klippa på sidan 70, ängshöken på sidan 107 eller aftonfalken på sidan 118. Men den bildsvit som knockade mig fullständigt finns på sidorna 94-97. De tre bilderna av havsörnar ÄR det bästa som tagits. Någonsin! Som ni förstår faller jag pladask för den här boken. Ett sista tips. Titta in i höksångarens öga på uppslaget 170-71! Jag har också mött alla dessa arter men resultatet av Jörgens möten gör mig ödmjuk. Svaret är förstås det vanliga. Planering, envishet och ”rätt ögonblick”. Som du nog förstår så rekommenderar jag å det starkaste att inhandla denna underbara, gotländska fågelskildring.

Gotlandsfåglar – En fågelfotografs personliga berättelse

Jörgen Lindqvist

ISBN 978-91-88929-83-9Utgivare: eddy.se ab