En alldeles klassisk majmorgon på Gotland, friskt i skuggan men skönt i solen och en måttlig sydostlig vind. Känslan av fågelabstinens var tydlig när vi var tjugo pigga fågelvänner som samlades vid Hoburgsklippan i morse. Till skillnad från flera av de senaste årens vårar, tyckte jag nog att denna var lite mera klassisk med sin sköna friskhet. Sånglärkorna hängde i sina himlatrådar och drillade medan ladusvalor och hussvalor svirrade omkring. Rosenbröstade hämplingar satt i busktoppar, stenskvättor hade sina revir i stenrösena och sädesärlorna struttade omkring. Uppe runt klippans skrevor och små prång for kajor omkring, vilket nog betyder att matning är igång.

Stenskvätteparet i sitt stenröse. Foto: Per Smitterberg.

Vi parkerade oss på ”hyllan” ovanför ringmärkarboden för att spana vad som rörde sig över havet. Ett stadigt flöde med flockar av alkor, en del ejdrar, småskrakar och alfåglar noterades. Deltagarna fick också lära sig skillnaden mellan silltrut och havstrut (vuxna fåglar). Fredrik var märkare idag och de i gänget som ville följde med på en runda i märkområdet. Sen fick vi fina närobsar på både lövsångare och en riktigt vacker rödstjärtshane.

Nu gick färden vidare längs västra sidan ner mot sydspetsen. Innanför hällarna stannade vi för en behövlig fikarast kombinerad med skådning. Så småningom gick vandringen ner till gamla mistluren där vi kunde studera en fin småspov som behagade stå still tillräckligt länge för att skillnaden mot den större kusinen kunde beskrivas. Kentska tärnor kunde också noteras. Vi vände nu norrut och gick upp genom den vackert betesformade ”Rivethagen”. I lä bakom västra muren var det moln med små flygfän som lockade en del tättingar. I norra delen gick en fin flock med elva småspovar som dock var lite blygare än den vi såg nere vid sjön. På vägen upp till parkeringen tyckte undertecknad att enda minuset i protokollet var avsaknaden av rovfåglar, men just då for en tornfalk förbi över fälten öster om klippan. Tyvärr gick det väl fort för att kunna avnjutas men gruppen verkade ändå nöjda med dagens utflykt. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.