Vi är framme vid de sista dagarna i april och äntligen kom det lite ljumma vårvindar. Det blev dussinet deltagare som likt russ på grönbete längtat efter en utflykt på dessa fina strandängar söder om Ronehamn. Vilken årstid man än väljer så finns ett rikt utbud av olika fåglar, allt från änder, gäss och tärnor till vadare och rovfåglar. Redan vid samlingen på parkeringen fick vi en härlig start på fågelvåren när ett gäng ladusvalor drog förbi. I de grunda lagunerna söder om grinden fann vi några gluttsnäppor tillsammans med rödbena, större strandpipare, skärfläcka och strandskata.

Tärnor är alltid lika härligt att möta på våren och förutom några kentska tärnor som flög rätt långt ut hade vi fina obsar av silvertärnor och småtärnor inne i viken. På gräsbackarna fångade stenskvättor och sädesärlor flygfän.

Småtärnan, vår minsta tärna, visade upp sig fint. Foto: Per Smitterberg.

Efter en fikapaus inne i skogsbrynet gick vi vidare ut på Langård, udden som ligger innanför Getorskär. Ett par snatteränder höll på och flörtade med varandra, skedänder och krickor låg utanför udden. Ur vassen lyfte ett gäng med gråhägrar och dessutom en ägretthäger. Vi såg att det blev rejäl oro bland skrattmåsar, tärnor och skarvar på Sigdesholm i söder. Anledningen var en adult havsörn som testade om någon var svag och skulle passa till lunch, men den fick inget napp så länge vi såg den. Denna säsong har storskarvarna återtagit Getorskär som plats för en stor koloni, något som växlar mellan åren. Efter nästan tre timmar hade vi väl förflyttat oss en kilometer men tack vare det ”sakta maket” missade vi troligen inte så mycket i fågelväg. Nöjda och fulla med vårsol i själen återvände vi till ”civilisationen”. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.