Mattias Andersson och Arvid Svanborg är två gotlänningar som hållit på med fåglar i ett antal år nu. De kom att fundera på varför de gotländska fågelnamnen förekommer så sällan idag och som devisen säger; den som söker, den finner. De lyckades komma över ett gammalt dokument där en stor del av de kända namnen fanns sammanställda.

En tanke föddes sedan, som en naturlig följd av det hela: varför då inte presentera några exempel på ett trevligt sätt och samtidigt få glädja andra, gotlänningar såväl som besökare? En god tillgång fanns nära till hands, då Arvids mamma Agneta Engström är konstnär och proffs på sådant här. Sagt och gjort, Agneta formgav en vacker och illustrativ skylt som under en tid nu har satts upp i fågeltornen runt om på ön. Snart ska det vara klart, förhoppningsvis till mångas glädje. Det var på tiden att de gamla namnen fick lite välförtjänt kärlek, tack ska ni ha!

Foto: OIa Wizén

Foto: OIa Wizén

Skylten med gotländska fågelnamn har formgivits av Agneta Engström i Hamra. Bilden togs i Pavikens västra fågeltorn härom dagen. Skyltarna ska snart finnas att avnjuta på de allra flesta ställen. Foto: Ola Wizén.

Redaktionen