Det är inte första gången som vädergudarna småflinar och pekar finger åt undertecknad. Lördagen bjöd på ett härligt väder men vid reveljen idag söndag låg den gråfuktiga ”yllefilten” lågt över landskapet. Men skam den som ger sig och en utlovad utflykt SKALL fullbordas. När klockan slagit nio hade, till min glädje, ett dussintal fågeltörstande personer samlats vid hamnen i Kappelshamn. Tyvärr låg den enda större flocken med fåglar, mest vigg med inblandade bergänder, vid Storugns tvärsöver viken. Men vi kunde ändå tillsammans leta fram många spännande fåglar. På lyktstolparna vid det f.d. färjeläget satt ett gäng storskarvar och vilade efter sin fisketur. En rejäl flock, närmare fyrtio stycken, med gråhägrar kunde räknas in och utanför piren låg ett fint litet gäng med smådoppingar. Längre norrut i viken hittades skäggdopping. En minikurs i åldersbestämning av havstrut ”genomfördes” då både vuxen och tonårig individ kunde spanas in. Innanför fiskehamnen upptäcktes plötsligt en gammal havsörn som satt på en sten i strandkanten. Vi hann knappt få in den i kikarna innan den lyfte och skrämde alla andra fåglar på vingarna. En fin flock med sidensvansar påminde oss att det faktiskt fortfarande är vinter! Efter stärkande och värmande fika med mycket fågelprat flyttades styrkorna till Slite och Lännalagunen med hopp om bättre sikt och mer fåglar.

Foto: Per Smitterberg (arkivbild från 2012)

Väl framme ”såg vi längre” och fler arter och individer kunde skrivas in i boken. Viggar och bergänder visade sig pedagogiskt, precis som de tre skrakarterna stor-, små- och salskrake. De är verkligen vackra i sina fräscha parningsdräkter som redan är anlagda. Förutom viggarnas bamseflock fanns ett rejält gäng med gräsänder. Några alfåglar gladde oss och spelade lite. När vi gick åter till bilarna kunde vi konstatera att man kan njuta av en januarisöndag på många andra sätt än genom fågelskådning. Några av lokala bastuföreningens medlemmar klev nämligen lugnt och tillsynes frivilligt ner i Lännalagunen för ett avkylande dopp, medan vi huttrade och värmde fingrarna runt kaffekopparna. Som sagt, Gotland en januarisöndag kan avnjutas på olika sätt. Ledde det pigga och tappra gänget gjorde

 

Per Smitterberg.