Här är Fredrik Anmarks ord och bilder om dagens stora händelse.

Tillsammans med ett gäng fågelskådare befinner vi oss på Aurriv i Hamra, för att med Lars Jonsson som guide skåda vadare. Mitt under vadarskådningen hör jag “GÖK” från höger, jag får in fågeln i sikte med kikaren. “Skatgök!” ropar Lars Jonsson ut i samma veva som jag ser att gök inte stämde. Helt fascinerad av fågeln så fortsätter jag bara kolla med kikaren. “Men fotar någon fågeln?!” eller något i den stilen gapar Lars Jonsson. “OJ!” tänker jag, släpper taget om kikaren och slänger fram kameran för att dokumentera händelsen. Helt skakis fångar jag några bilder som jag kommer minnas länge. Därefter svängde skatgöken i sydvästlig riktning och försvann bortåt.
Jag skickade iväg en bild till Fågelskådning på Gotland och skrev kort “Skatgök Stockviken just nu!”, Aurriv hade varit ett bättre val. Samtidigt skickades larm iväg men med fel riktning, vilket förbryllade en del skådare men det korrigerades efter ett tag. Efter vadarexkursionen bidrog jag och min far till med sökandet i passande biotoper. Vi sökte bland annat vid Aurriv och fälten omkring, Salmundsudd och norrut samt Muskmyr. Tyvärr ej återfunnen i skrivande stund (lördag kl 18). Det har tidigare setts en godkänd skatgök på Gotland, nämligen på Tofta skjutfält den 7 juli 2004.

Skatgöken vid Aurriv.

Här försvinner den underbara fågeln mot väster över strandängarna.

De lyckliga skatgöksskådarna. Foto: Patrik Claesson.