Söndagen 6 augusti fortsatte vi på det nya konceptet att besöka några lokaler i föreningens bok Skåda fåglar på Gotland. Denna gång hade vi valt Bandlundeviken och Hummelbosholm i Burs och Ålarvereservatet i Rone. Samling skedde vid grinden till Hummelbosholm där fjorton deltagare, många nya ansikten vilket är särskilt roligt, anlände på morgonen för att parkera på det goda utrymmet innanför grinden. Efter en kort redogörelse av dagens upplägg och presentation av lokalerna gick vi den korta vandringen till östra delen av Bandlundeviken förbi sommar-stugorna. I den friska vinden var det helt tomt på fågel där, men med tubkikarna kunde vi se att längst inne i viken stod det mängder med fåglar. Några hundra tofsvipor stod blandade med några hyfsat stora flockar ljungpipare och glutt-snäppor. En myrspov, större strandpipare och flockar med starar fanns där också. En kungsörn var uppe över skogen en liten stund.

Tillbaka till grinden gick vi till den sydvästra delen av Hummelbosholm, där det finns en liten göl. Här blåste det så friskt att få fåglar stod att se på marken. Grönbenor hördes dock när vi kom medan tornseglarna jagade lågt runt våra huvuden. Längst in mot skogen jagade mängder med hussvalor och ladusvalor i lä för vinden. En havsörn kom upp från skogen och förgyllde skådandet.

Havsörnen spanar. Foto: Per Smitterberg

Resan fortsatte till Ronehamns camping för parkering och fika vid bord och bänkar som står där. Därefter vandrade vi på den fina vägen ut i reservatet där familjeflockar av de gotländska vitkindade gässen stod på strandängen. Även ute mot Getorskär kändes den friska vinden vilket gjorde att det var tunnt med fåglar. Trots detta var vi nöjda med upplevelserna från förmiddagen och den fina natur vi vandrat i, för flera var det första gången på dessa lokaler.

Sivert Söderlund ledde resan.