Trots innerliga önskningar kan man konstatera att ingen (inte ens amerikanska presidenter) styr över vädret. Vid samlingen ute vid det gamla sjömärket på Kuppen möttes undertecknad och sju tappra deltagare av frisk vind och sakta tilltagande regn. Nåväl, är det utlovat sträckfåglar så skall det också spanas efter dylika! Vi hittade hyfsat lä bakom några låga martallar och till att börja med var regnet mest ”strittande”. Redan från början stod det klart att det var ejdern som skulle vinna i antal passerade individer. 1130 räknades medan vitkindad gås kom tvåa med 50, följt av 42 sjöorrar, 33 småskrakar, 23 bläsänder, 15 alfåglar, 14 knipor, 10 gräsänder, 2 storlommar mm.

Ejdrar som kämpar i höstblåsten. Foto: Per Smitterberg.

Dessutom kämpade en stilig gammal havsörn ut mot Östergarnsholm i den friska motvinden. Ytterligare två havsörnar sågs hastigt inne över strandskogen. Vi gjorde ett försök att höra vad det fanns i småfågelväg i skogen men den friska blåsten gjorde uppdraget svårt. En flock med 5 större korsnäbbar visade sig snyggt och kungsfåglar, svartmesar och blåmesar kunde höras inne under träden. Efter fruktlösa försök att medelst kaffepaus locka fram finvädret gav vi upp och tackade varandra för god kamp och fint umgänge. Ledde äventyret i blåsten gjorde

Per Smitterberg