Ibland blir det som man önskar, eller som man inte ville. Nån gång blir det både och. Dagens utflykt, med flyttfåglar som tema, är numera en av föreningens fasta inslag. En sak vi inte kan styra (gudskelov) är vädret men förutom en riktigt hård blåst såg det lovande ut. Vid samlingen på Hoburgens parkering möttes jag av arton tappra och fågelsugna deltagare. En riktigt styv kuling tjöt från sydväst men regnet höll sig borta. Vi beslutade att försöka finna lä nere vid märkområdet söder om klippan, för att plocka in vad som skulle komma från öster över åkrarna. Den planen gick i lås men sen gällde det ju att fåglarna skulle dyka upp. De allra flesta rovfåglar tyckte nog att det blåste lite väl så artlistan slutade med följande. En gammal respektive yngre havsörn, en röd glada, en ormvråk, några sparvhökar samt en lärkfalk. Tättingarna höll sig klokt nog i skydd men enstaka små gäng sädesärlor och trädpiplärkor hördes i kulingens tjut. Det gjordes nåt tappert försök att ”havsfågelspana” men det avbröts hastigt på grund av att knappt handkikaren kunde hållas stadig! Efter ungefär två timmar tyckte deltagarna att vi kämpat nog och dessutom längtade många efter fika. Lagom som vi började återtåget till bilarna så kom störtskuren (horisontellt) från väster och det resulterade nog i ny rekordtid för promenad (rask) upp till parkeringen.

Sparvhök. Foto: Per Smitterberg

För att försöka förlänga den något rumphuggna morgonen föreslog undertecknad att vi skulle ”havsfågelskåda” på Faludden, där dagens västliga kuling inte skulle nå oss på östsidan av fiskebodarna därute. Väl där kom förstås regnet ifatt oss men efter lite tålmodig väntan var resten av gänget på plats för att se vad som bjöds. Det blev inga större siffror men trevligt umgänge och många givande kunskapsutbyten. Några små gäng sjöorrar och småskrakar gav en försmak om hur det kan vara. En gluttsnäppa rastade på stranden och en obestämd labb sågs några ögonblick. Med detta tyckte vi att arbetsdagen var slut och deltagarna skiljdes åt. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg