Igår söndag den 6 oktober ringde raritetsklockan återigen denna höst. Helena Lager slog till med att hitta en ökensångare vid Stora Gåsemora på Fårö. Det resulterade troligen i många hastiga ändringar i skådares kalendrar, för en sån här goding vill man inte missa. Idag måndag visade det sig, till allas glädje, att den var kvar och dessutom pigg och alert. Sällan har väl en ogräsbeklädd jordhög beskådats så intensivt.

Tidigare har Gotland fått besök av två ökensångare. Den första hittades på Furilden den 6 november 2013. 21 oktober 2016 var det dags för nummer två, som höll till vid Örnkull vid Lausviken. Det här är en signal att hålla ögon och öron öppna för rara gäster från sydost. Red. önskar alla höstskådare lycka till i markerna.

Ökensångaren vid Stora Gåsemora på Fårö den 7 oktober 2019. Foto: Per Smitterberg