Att stå vid stranden och se på fågel kräver hyfsad värme och måttliga vindar om man skall trivas. Idag när GOF anordnade utflykten till Hammarudd i Eksta var det tvärtom. En kall hård nordan drog fram, med en tät snöby som extra krydda. Trots det kom det tjugo intresserade fågelvänner till denna natursköna plats, som dessutom är Gotlands västligaste udde.  

Det förväntade fågelsträcket uteblev helt på grund av motvinden, endast några enstaka ejdrar, knipor och skrakar drog förbi. Vi fick då ägna oss åt de fåglar som låg i vattnet utanför och stod på stranden intill och inne i viken. 

Nära i vattnet hittade vi ett par tobisgrisslor, en i sommar och den andra i mera vinterdräkt. Nere vid stenarna gick två skärpiplärkor och en sädesärla som var nya fåglar i år för flera av oss. Några större strandpipare höll också till där. Flera storskarvar i sommardräkt flög lite fram och tillbaka. Bakom ryggen hörde vi ett par tranor som trumpetade en stund. 

Avslutning med den traditionella korvgrillningen gjorde vi i lä av talldungen och den värmande solen så vi hade det ganska behagligt trots allt. 

Anordnare var Sven-Olof Lundgren och Sivert Söderlund.