Så var det dags för ännu ett fynd av denna högbenta vadare. Styltlöparen hör närmast hemma i Holland men finns främst runt Medelhavet. I förrgår (fredag den 29 maj kl 06) skådade Mikael Larsson vid Västergarnsviken och gjorde då det häftiga fyndet. Några lyckliga skådare hann fram innan fågeln lyfte och försvann söderut. Det letades vid Kovik och runt Klintehamn, men Gannarveviken i Fröjel blev nästa rastplats för fågeln. Men den blev inte långvarig där heller, utan drog vidare söderut längs kusten. Först nere vid lagunerna innanför Rullen i Sproge valde den att landa. Där kunde den avnjutas av många tillresta skådare resten av fredagen. På lördag morgon kunde den åter beskådas av bland annat undertecknad. Men redan vid 6-tiden lyfte den och flög vidare söderut. Vi trodde att den bara skulle flyga till viken söder om Klase fiskeläge, men den var som uppslukad när flera skådare letade under lördagen. Men idag söndag kom det glädjande beskedet att den återfunnits i Nisseviken (Havdhem/Hablingbo).

Styltlöparen i lagunen innanför Rullen, Sproge 29 maj. Foto: Per Smitterberg

De två tidigare fynden på Gotland är följande. Det första gjordes 14 maj 1978 i Koviken, Sanda. Nästa hittades vid Rullen(!), Sproge den 20 maj 2008.

Styltlöparen när den lämnade Sproge och drog söderut längs kusten den 29 maj. Foto: Per Smitterberg

Per Smitterberg