Vi samlades vid Lergrav kl. 9:30. tretton glada skådare, från ´”normalskådaren” till mycket erfarna dito. I viken vid Lergrav låg fyra smådoppingar samt storskrakar, sothönor och viggar. Vi såg också några havsörnar ute över Skenholmen.
Vi stannade sedan vid första vägbron över till Furilden, för att eventuellt få syn på kungsfiskaren som setts där under veckan. Och VISST, den blåa pilen flög förbi! Inte alla såg den, men alla hörde! Direkt bredvid bron hördes också en vattenrall och två till lite längre bort. En sävsparv och trädlärka hördes/flög förbi.

Talgoxe pillrar fram lite frö. Foto: Per Smitterberg

I brottet hade vi två rovfåglar av något slag, men ingen fick ”korn på dem”. Jag, men tyvärr bara jag… såg också en mycket trolig alpseglare över brottet, men, det gick för snabbt för att vara 100% säker.
Väl på Suderudd var det inte mycket liv. Några sånglärkor, bofinkar, talgoxar och en eller två kungsfåglar… För fint väder, så tättingarna hade nog dragit vidare under natten. Lite tråkigt!

Vi åkte över mot ostsidan för lä och intog där lunchkaffet, men inga tättingar där heller. Jag föreslog då att vi fortsätter till Asunden. Några tyckte att de sett tillräckligt och åkte hemåt, men några hängde på. 

På Asunden gick vi norr ut längs västsidan av Bodviken. På udden där stod ett gäng vitkindade gäss, men även två adulta och fyra 1K prutgäss, samt exakt samma antal och blandning bläsgäss.
På revet utanför Norderudd, rastade ca sju sädgäss, varav en rossicus. Även många bläsänder. På själva Norderudd stod några ljungpipare.
Vi gick vidare upp över backarna, i hopp om någon mer pipare etc, men, förutom ängspilärkor inte mycket. Vid bilarna avslutade vi dagen, som vädermässigt varit toppen (sol och relativt varmt) om man inte vill skåda östliga tättingsrariteter….
Tack alla för en fin dag!
Mats Engquist