Text & bilder: Mikael Larsson

Jag hade bestämt mig för att ta en rejäl skådarpromenad i hemmamarkerna runt Västergarn denna lördagsförmiddag den 16 januari, en av årets första riktiga vinterdagar. Lite lagom med snö och några minusgrader samt en sol som tittade fram ibland. Jag gick som jag brukar ut på Svältholmen där låg bl.a. några kanadagäss samt några smådoppingar i Västergarnsviken. Fortsatte längs Paån där jag fick se en sen ägretthäger fint och en större flock stjärtmesar. Bägge dessa lyckades jag fota ganska tillfredställande. Jag kände mig ganska nöjd med dessa obsar när jag kom hem. 

Jag hade några ärenden i Klintehamn så jag tog bilen och tänkte att det kanske var värt att kolla Släkvik uppe vid Kronholmens fyr om forsärlan som varit där i flera veckor var kvar. När jag kommer dit så lyfter forsärlan direkt och försvinner. Jag märker direkt att släken kokar av fågel. Mycket koltrastar, starar samt flera ängspiplärkor, rödhakar och bofinkar födosöker ivrigt i släken. Snön och kylan har gjort viken till ett smörgåsbord för dessa. 

Så plötsligt hoppar det fram något i sydvästra delen av viken i släken. En liten grådaskig trast med mörkare hals. Jag tänker direkt “svarthalsad trast” och att det är en ny art för Gotland! Tar lite bilder och larmar ut den på “Band” och “Birdalarm” lite kall och frusen men upphetsad värre. Fågeln var synlig kanske 8 minuter max hoppandes på marken, sen bara helt borta. Folk börjar komma ganska snart och jag tänker att den kommer nog tillbaka till släken om man bara har lite tålamod och väntar. 

Efter en längre stund börjar folk att gå runt och leta utåt fyren men ingen trast med svart hals tyvärr. Den eftersöktes dagen efter också utan resultat Dagen efter var det en snabb obs på sydvästra Öland av svarthalsad trast, kanske var det den gotländska fågeln.

Redaktionen kan bara gratulera till det fina fyndet och publicerar här stolt Mikaels skildring av den minnesrika dagen.