Denna tid på året när sommaren så smått börjat tona över i tidig, tidig höst har höststräcket för vissa arter redan pågått en tid. För tärnor och vissa vadare som i flera fall har en lång resa framför sig kan man nog säga att sträcktoppen infaller just nu. Vår strategi var därför att ägna kvällen från kl. 16 och framåt åt fika och span över havet ute vid Glasskär på Närsholmen. Vindskyddet var upptaget så vi placerade oss vid vägs ände ute mot Glasskär. Med solen i ryggen, svaga, rätt ljumma vindar från syd eller sydväst och medhavda matsäckar hade vi det riktigt gott. Det kan väl sägas redan nu att tärnsträcket inte riktigt ville sig denna kväll och vadarna visade sig inte heller i några större antal varken rastande eller sträckande. Även om målarterna inte infann sig enligt plan så går man sällan helt lottlös vid ett besök på Närsholmen. Sträcket var i det närmaste obefintligt så istället tittade vi lite på de lite mer stationära fåglarna i området. En adult havsörn fick uddens alla fåglar på vingarna ett par gånger och i uppfloget sågs bl.a. många skedänder liksom en och annan snatterand. Ett drygt 10-tal kärrsnäppor drog lite fram och tillbaka medan fyra vackra kustpipare sträckte åt söder. En småspov rastade i viken ut mot Glasskär innan den lättade och flög rätt nära oss. Här fick vi bra tillfälle att se och höra karaktärer som skiljer den från storspov. 

Silvertärnan, den verkliga globetrottern. Foto: Per Smitterberg.

Och tärnorna då? Ja, helt frånvarande var de inte även om vi inte fick se några täta flockar målmedvetet strävande åt söder. När exkursionen avslutades strax efter kl. 20 hade vi räknat in 17 kentska tärnor, 24 fisktärnor och ett par obestämda fisk-/silvertärnor. Samtliga drog sakta söderut och får betecknas som sträckande. Vinden var kanske lite för sydlig för att ge optimala sträckförutsättningar. Dagarna innan hade stora mängder fisktärnor setts sträcka vid Skånska Östersjökusten så kanske missade vi helt enkelt sträcktoppen. 

Totalt under kvällen gästades exkursionen av 11 personer inklusive ledare. 

Kvällens ledare och författare av dessa rader var Fredrik Gustafsson