Väderrapporten för söndagen lovade frisk NO vind, vilket är bland det sämsta för fågelskådning vid Hoburgen. Per Smitterberg som brukar leda besöken i Sundre var förhindrad och därför hade jag fått uppdraget. Trots att jag leder många utflykter kändes det lite extra att få ta över Pers specialare och just då skulle vinden vara så ovänlig.

Jag blev lite överraskad att så många som 15 deltagare samlades vid P-platsen vilket tyder på ett fantastiskt intresse. Det lovade gott. Vandringen längs branten gav inte många fåglar förstås, en rödhake en stenskvätta på lite håll var det som sågs tydligt.

Väl framme vid märkboden fick jag löfte av dagens ringmärkare Jens Bardtrum att han var beredd att ta emot oss. Han samlade oss vid boden och stod själv på trappan och berättade om ringmärkningen i Sundre. Han visade upp några fåglar som fångats bl.a. gransångare, gärdsmyg, talgoxe, grönfink och visade på fjädrarna hur de åldersbestämmer dem. Han berättade om hur fåglarna lagrar sitt fett och visade på den största ringen hur texten ser ut. Vi fick gå med till första nätet och se när han plockade ur en gransångare som han sedan visade hur man satte på ringen.

Jens gjorde en engagerad, pedagogisk och lysande presentation av deras ideella jobb som alla medverkande gör i vid Sundre Fågelstation. Alla vi besökare var mäkta imponerade och nöjda med allt vi fick veta. Ett Stort Tack!

Avslutningsvis gick vi till Rivet i medvinden, men där var det väldigt lite fågel, en skräntärna, två fisktärnor en snatterand stack ut lite. Vägen tillbaka blev riktigt motig och utan fåglar, väl inne bland enebuskarna fick vi några hämplingar och en rödglada drog sakta förbi. Sist blev det samling kring fikat uppe vid ruinen.

Ledare för vandringen var Sivert Söderlund