Rätt väder vid rätt tillfälle är skillnaden mellan elände och skådarglädje. Tidigare i veckan varnades det om regn och rusk för idag, men när jag rullade in på parkeringen vid Kuppen var det klar morgonhimmel och närmast ett spegelblankt hav. Vilken lycka! Tolv deltagare ville uppleva vad denna välkända sträcklokal skulle bjuda på. Tillsammans med bröderna Hjalmarsson så ”tjuvstartade” undertecknad redan 06:15. När alla sen var samlade kunde vi börja räkna in de olika sjöfåglar som ville söderut. Det kändes ganska tidigt att några maxsiffror inte skulle produceras men vi fick en variation av olika andfåglar. Lustigt nog vann vitkindad gås (1080) över prutgås (900). Övriga arter som passerade var: bläsgås (45), sjöorre (840), bergand (310), småskrake (95), kricka (134, stjärtand (37), skedand (41), snatterand (7), bläsand (150), knipa (4), storlom (13) och brushane (2). 

Ute över holmen såg vi två olika havsörnar och givetvis fanns en del måsfåglar i omlopp. Dagens rejäla överraskning blev dock den härfågel som kom insträckande österifrån. Sam Hjalmarsson upptäckte fågeln när den var halvvägs in till oss på Kuppen. Stort jubel i gruppen till denna rejäla överraskning! Den landade kort på ett av de högsta klippblocken på Kuppen, innan den granna fågeln försvann in i strandskogen. Vilken final på en underbar morgon och förmiddag på öns östra hörn. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg

Härfågeln när den landat uppe på “högsta” klippan vid Kuppen. Foto: Per Smitterberg