Ett spontant val av förmiddagens fikaplats resulterade i en rödhuvad dykand! I söndags valde jag att ta förmiddagsfikat vid den gamla hamnen i Kyllaj på nordöstra sidan av ön. I de skyddade vikarna här lockas ofta stora och artblandade flockar med dykänder och skrakar. Som väntat var utbudet fint när jag kom fram och började titta igenom flocken. Bergand, vigg, brunand, storskrake, småskrake, salskrake, sothöna och rödhuvad dykand. RÖDHUVAD DYKAND! En riktigt fin pulshöjare som fick den nyss upphällda kaffet att kallna på instrumenbrädan. Arten finns som häckare söder om oss, närmast i Polen, Danmark och Nederländerna. Här på Gotland finns det drygt tjugo godkända fynda sedan tidigare.

En typisk vinterflock med vigg, bergand, brunand, sothöna men också den rara gästen – rödhuvad dykand.
Foton: Per Smitterberg.