De sista resterna från veckans snöfall låg ännu i skuggan bakom enbuskar och fiskebodar. Men denna söndag bjöd på närmast klarblå himmel, några plusgrader och en måttlig nordostvind vilket gav gott lä söder om bodarna. Sammanlagt fjorton skådarsugna fågelvänner mötte upp, härligt. Som så ofta fick vi inte uppleva en ”fullträff” med ejdersträcket, de stora flockarna hamnar ”konstigt nog” före eller efter sträckutflykterna. Nåväl, det bjöds ändå så att alla var nöjda.

Aprilsolen värmde oss hyggligt vid Nyhamn. Foto: Per Smitterberg.

De ejdergäng som drog mot norr kom ofta nära och fint utanför stranden. Vidare noterade vi fina gäng med knipor, alfåglar, småskrakar, några sjöorrar samt tre tordmular och en tobisgrissla. Sammanlagt nio storlommar drog också mot norr. Strandskator, tofsvipor, större strandpipare, starar och några sädesärlor gladde oss alla som längtar till den ”riktiga” fågelvårens ankomst. Till sist kan man konstatera att umgänget med likasinnade fågelvänner alltid är det som blir guldkanten på våra utflykter. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.