Fåglarnas vårflyttning är nu uppe i god fart, med många arter som redan kommit i fina antal medan andra ännu knappt passerat Medelhavet. Fågelvåren är en utdragen historia. Denna härliga morgon ”mitt i våren” var vi arton fågelvänner som samlats för en promenad över Södra hällarnas karga marker med direkt anslutning till Östersjön. Det lockade från bofinkar, blåmesar, svartmesar och taltrastar i talldungarna som inramar parkeringen till området. Stararna flög redan kors och tvärs och många har nog redan börjat med häckbestyren. När vi kom ut på den öppna marken möttes vi av en karaktärsfågel härute, nämligen den underbara (men diskreta) sånglärkan. Fågeln som verkligen kan jubla in denna årstid. 

Sånglärka. Foto: Per Smitterberg.

Fågeln som tillbringar vinterhalvåret i nilkrokodilernas gap, sädesärlan, trippade glatt omkring även här hos oss. Sträcket av gäss och änder ute över havet var högst måttligt denna dag, men några smärre flockar med ejdrar och vitkindade gäss drog mot norr. Några vackra silltrutar visade också upp sig längs klippkanten. När skådningen bedrivs i detta behagliga tempo hinner man mötas, dela tankar och bara ta in vad naturen bjuder. Åter vid entrén var vi ett fikasuget gäng som avslutade denna härliga söndagsmorgon med fika i solsken. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.