Uttrycket dimma tjockt som ärtsoppa stämde bitvis väl in på färden mot Nisseviken. Jag var väldigt fundersam om vi skulle se några fåglar överhuvudtaget! Men på vägen ner till Nisseviken så möttes vi av strålande sol, ingen dimma och i stort sett vindstilla. En ”lagom” låg vattennivå bjöd in en hel del vadare att rasta i viken. Det var elva sugna skådare som genast började kolla i handkikare och tubkikare.

Rastande myrspovar. Foto: Per Smitterberg

De förväntade vadarna och änderna var på plats: myrspov, småspov, kärrsnäppa, gluttsnäppa, enkelbeckasin, snatterand och stjärtand för att nämna några. Vid det medhavda kaffet och mackan kom det ett femtiotal tranor in och landade, en ägretthäger på skådarvänligt avstånd kunde avnjutas.

När vi sedan hade förflyttat ”skådarstyrkorna” till Näsudden var det faktiskt ganska vadartomt. Däremot var det desto fler rabbisjägare på plats. Några gick ut på udden och några valde att åka vidare. Själv åkte jag till Klase fiskeläge i Sproge för eftermiddagskaffet och fick se fyra snygga prutgäss som rastade utanför fiskeläget. Trevlig avslutning och höstpåminnelse för dagens utflykt.

Ledare och rapportör.

Sven-Olof Lundgren