Klinteviken med sitt inflöde från Sandaån är ett säkert vintertillhåll för rördrom, denna skygga och kamouflagemönstrade hägerfågel som man oftare hör än ser. I förmiddags passerade jag söderut och slängde som vanligt ett öga åt väster. Minsann, där stod en alldeles i utloppet från Sandaån. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att stanna, hal och ispucklig väg med trafik, men svängde av mot hamnen för att kunna skicka ut ett larm. Fredrik Gustafsson snappade upp larmet och när han spanade in området var det två fåglar på platsen! På väg hem från söder svängde jag ut för en fika på hamnen och med hopp om en pilgrimsfalk på silon. Visst, där satt en gammal individ och putsade sig. Hampus Carlberg hade lockats av mitt rördromslarm och tillsammans med sin pappa åkte de för att spana i viken. Mycket riktigt, där gick drommarna. Extra kul att han hann med att få bilder på den skygga fågeln. Som bonus fick de också se pilgrimsfalken. Även en ruggig decemberdag kan få guldkant, molntäcket till trots.

Rördrommen i Klinteviken. Foto: Hampus Carlberg.