Vandringen idag blev inte den jag planerade för. Vid rekognoseringen i början på november cyklade jag den rutt som vi skulle gå idag. Jag tror att det inte är så många fågelintresserade som vandrar där för att lyssna på fåglar, därför tyckte jag det var dags att ta en tur dit. 

Idag fick jag helt ändra på min plan för att vandringen skulle kunna genomföras. Trots detta gick vi i området på isiga små vägar i skogens utkant. På grund av rådande väderlek var det sporadiskt med fågelläten och ännu färre observationer. Det tog en stund innan de första kungsfåglarna lät sig höras och som vi såg skymta i talltopparna. 

Vår minsta fågelart, kungsfågeln, är ofta en riktig doldis inne i träden. Foto: Per Smitterberg

Vidare hördes större hackspett och nötskrika på avstånd och mot slutet fick vi höra och se gärdsmyg och trädkrypare. Dagens målart för mig var större korsnäbb och det blev den sista arten vi skymtade och hörde svagt. Vi blev fem deltagare som trotsade det riskabla väglaget och fick träffas och prata en stund i det svaga decemberljuset.

Vandringsledare var Sivert Söderlund