Att vara fågelskådare är ofta njutbart och givande, men ibland kan det bli påfrestande. ”Varför får jag aldrig se arten jag letar efter”? När det gäller skäggmesarna är det kanske inte så konstigt, då deras favoritbiotop är ute i ofta stora bladvassbälten. Men en bra tid att försöka hitta dem lite närmare är under vintern, då födosökandet kan leda fåglarna närmre oss.

Foto: Joakim Nordlund.

Eftersom deras stapelföda, framförallt under vintern, är fröna från bladvass kan letandet bli äventyrligt och blött! Men det finns lokaler där man kan ha tur och komma fåglarna nära. Utanför fågeltornet i Stockviken kan man se dem, liksom på Warvsholmssidan av gångbron över Klinteviken men även i vassbälten i Västergarnsviken, Paviken och liknande ställen. För några dagar sedan hade Joakim Nordlund turen att hitta ett litet gäng skäggmesar i vassarna vid Kronviken norr om Själsö. Det är därifrån hans läckra porträtt kommer.

Per Smitterberg