Att vara fågelskådare- och fotograf under den mörka årstiden kan ha sina sidor. Men nu har vi passerat “bottenmärket” och ljuset återvänder, därmed även fåglarna och upplevelserna. I de senaste numren av Bläcku har Du säkert sett tre nya namn under flera fina fågelbilder. Brian Löfkvist, Albin och Sam Nordlund är tre killar som sliter rejält i fält. Givetvis blir det resultat och häromdagen var Brian och Albin i Klintehamn för att leta motiv nere runt hamnområdet. Klinteviken hade nu frusit till efter köldknäppen runt nyår men ute i hamnområdet var det öppet vatten. Som “vanligt” fanns en pilgrimsfalk på plats, denna dag en adult fågel som bjöd på en framgångsrik jakt.

Den läckra pilgrimsfalken med sitt byte. Foto: Brian Löfkvist.

Men väl så läckert var de härliga bilder och upplevelser grabbarna fick av en rördrom i vassarna. Arten har hela området runt viken som ett säkert tillhåll vintertid, men på grund av sitt skygga beteende blir det sällan några kloka bilder. Men eftersom hela viken samt Sandaån var tillfrusen ökade chanserna då det i stort sett bara vara vassbården innanför Warvsholmsbron samt utflödet vid fiskebodarna som var öppna. Mycket riktigt så fick de se rördrom och dessutom blev det några riktigt häftiga serier av den kamouflagetecknade doldisen. Titta och njut!

En av flygturerna gav chans till att se “hela fågeln”. Foto: Brian Löfkvist.

På dessa två bilder är fågeln i sitt rätta element, bladvassfältet, där den får nytta av sin “skyddsdräkt”.

Foton: Albin Nordlund.