Tidigare under januari har ön bjudits på ovanligt rejält vinterväder, men nu i slutet av månaden har det mesta av snön försvunnit och även isen i vikarna. Dock var inre delarna av Vägumeviken samt halva Lännalagunen isbelagd. Vi var sju fågelsugna som möttes vid fiskebodarna i Lännalagunen. Nästan vindstilla, sakta uppklarnande och någon minus blev fint skådarväder. Det bjöds inga tusenhövdade flockar med ”vinteränder” men då blev det desto lättare att spana igenom och finna de olika arterna. Som väntat blev viggarna talrikast och där hittades även några bergänder samt brunänder.

De läckert svartvita salskrakehanarna är alltid sevärda. Foto: Per Smitterberg.

Roligt att vi fick se alla tre arterna skrak samtidigt: sju storskrakar, åtta salskrakar och en småskrake. Några gråhägrar stod och kurade med ”axlarna uppdragna” och ett gäng storskarvar stod på norra pirens spets. Givetvis fanns några gäng med sothöns som dök efter sjögräs och annat godis. Inte så mycket måsfågel fanns att finna men en gammal havstrut, några gråtrutar samt skrattmåsar rastade i lagunen. De stora mängderna uteblev men det gav bättre möjligheter att i lugn och ro titta igenom flockarna och lära sånt som var nytt. Glädjande att flera av deltagarna sade sig vara ”nybörjare”. Hoppas att vi ses på kommande utflykter! Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.