Det blev riktigt sommarvarmt när vi träffades i den norra delen av Paviken, där det gick att hitta parkering för flera bilar. Elva fågelsugna deltagare hade lockats ut till denna fina fågellokal. Redan vid ankomsten sjöng flera näktergalar som flera inte hört denna säsong. 

Vi började med att lyssna in och bestämma alla fåglar som sjöng omkring oss. Förutom tre näktergalar var det lövsångare, ärtsångare, trädgårdssångare, svarthätta, gulsparv, hämpling, koltrast, taltrast som jag kommer ihåg. 

Gulsparven är en karaktärsart i betade hagar med buskage och småträd. Foto: Per Smitterberg.

Därefter började vandringen på spången (som börjar bli sliten) mot Paviken. Vi gjorde ett par stopp för att lyssna på sävsparven som satt högt i en buske. Det blev också en rörhöna som först hördes och sen sågs skymta i ett buskage. När vi kom fram till vattnet hittade Brian en årta ganska nära som alla fick se i hans tub. Flera hade inte sett årta så det blev lite extra för dem. Paviken hyser fina antal av årtan och alla andra simänder

Ute på vattnet var det mest vigg och ganska många bergänder, tärnor flög här och fiskade. Några skäggdoppingar fanns på plats och en rejäl skrattmåskoloni har etablerat sig på de boholmar som finns vid västra stranden.

Nu var det dags för dagens höjdpunkt när vi plockade fram våra sittunderlägg och hittade lämpliga stenar att sitta på för förmiddagsfikat. Då fick vi tid att kommentera fåglarna, lyssna på olika läten och njuta av vädret och utsikten. Vi var alla överens om att vi hade tur med vädret denna varma försommardag.

Ledare för denna trevliga utflykt var Sivert Söderlund