Vid samlingen klockan 09:00 hängde en röd glada över oss åtta skådare så det började hoppfullt. Vi gjorde en samåkning från Vallstena kyrka ner till Svenska naturskyddsföreningens skogsdunge ca 2 km in på myren. 

En gåsflock med vitkindade- bläs- sädgås och tundrasädgås betade ca 150-200 m bort i nordväst när vi stod på grusvägen med kikare och tuber. Efterhand så kom gässen betande allt närmare och tillslut var de närmsta gässen ca 75-80 m bort. Det gjorde att vi kunde se dessa bra och säkra kännetecknen för de olika arterna. 

Bläsgäss tillhör de som rastar hos oss under flyttningen. Foto: Per Smitterberg

På norra delen av myren flög havsörn och kungsörn, ormvråk, ring-skogs-tamduvor och sånglärkor omkring. Även bergfinkar, gulsparvar och nötskrika drog över oss och in i dungen där en gransångare sjöng. I östra delen av myren kom en ca 2000 individer stor blandflock med gäss in och ett hundratal ljungpipare skrämdes upp. 

Någon blå kärrhök kom inte i våra synfält men lite sol och inget regn resulterade in en bra skådarförmiddag. Vid 12-tiden körde vi till kyrkan och avrundade med kaffe och smörgås. 

Lars Brolund