Vi är redan inne i den sista aprilveckan men vindarna från en nästan blå himmel gav en ”frisk luft” för de nio deltagare som möttes vid talldungen. Extra roligt att undertecknad fick möta flera för mig nya deltagare, vilket bådar gott för intresset. I viken mittför parkeringen kunde vi genast notera och studera flera trevliga arter. Här fick vi studera nästan alla svenska simänder, det var bara stjärtand och årta som saknades. Bra närstudier av småskrake och storskrake och silvertärna samt hur man skiljer den från fisktärnan. Märkligt nog fick vi ingen närobs på storspov förutom nån förbiflygande en bit bort.

Dagens mest färgglada, hämplingen. Foto: Per Smitterberg.

Nu fortsatte vi ut mot fyren och längs vägen botaniserade vi bland mandelblom och Adam & Eva som började komma upp i ljuset. En ”liten grå fågel” som vi fick studera var hämplingen, både hanen och honan satt fint i en enetopp. Hanens blyertsgrån hjässa med en rosenröd pannfläck kompletterat med en lika rosenröd haklapp gladde oss. På östra sidan av fyrhusen fick vi gott lä och här kom en del av matsäckarna fram. Sånglärkorna sjöng över sina revir, en del fina flockar med vitkindade gäss drog förbi. Dagens enda rovfåglar blev två rödglador som hittades inne över halvöns fäste. Konstigt nog ingen havsörn. Vi gick vidare till stranden vid talldungen och spanade genom vad som fanns i viken samt på Kroksriv. Flera gluttsnäppor, några skärfläckor, större strandpipare samt ett gäng kentska tärnor visade sig fint.

Undertecknad beskrev Stora talldungens fantastiska potential för rastande tättingar, men det är främst på hösten som det gäller. Dock skrämdes en morkulla upp idag, några koltrastar, rödhakar och bofinkar sågs också. Sen avslutade vi med en liten sväng upp på enebackarna nordost om talldungen. Det enda värt att notera men samtidigt ganska oväntat var det rapphönepar som med buller flög iväg över ”savannen”. Nu kände gruppen sig nöjd och vi skingrades för vindarna på Närsholmens friska aprilvindar. Ledde det hela gjorde

Per Smitterberg.