De senaste dagarna hade bjudit på ganska oroligt och växlande väder (igår var det stundvis ösregn!), men när vi samlades vid Hoburgsklippans parkering sken morgonsolen från en nästan klar himmel. Dock fick vi känna höstens ”normala” temperatur i den tämligen friska västvinden. Det var läge att hålla i både stativ med tubkikare och klädesplagg. Tjugo fågelsugna fågel-vänner fick redan under min inledning rikta kikarna på en handfull storlommar på väg söderut, rakt över våra huvuden. Med tanke på förutsättningarna kunde vi räkna bort att leta efter tättingar i buskmarkerna på Rivet. Därför gick vi ner till åkerhörnet ovanför Sundregruppens fågelstation och fick fint vindskydd på norrsidan av buskagekanten vid. Några som älskar uppvindarna runt klippkanten är örnarna, båda arterna kan ses här. Idag fick vi närkontakt med en handfull havsörnar, medan kungsörnarna höll sig lite längre norrut men kunde ändå avnjutas.

En av storlommarna som passerade klippan. Foto: Lars Anmark.

Bland tättingar var det två arter som sågs i riktigt stora flockar, nämligen bofinkar och sånglärkor, där en del vågade lämna land medan andra ångrade sig. Några smärre gäng ladusvalor, troligen försenade häckare, försökte sig också iväg. Nästan hela tiden hade vi sparvhökar runt oss i luften, de är också på resa ner mot kontinenten. En stor flock med tranor kom i sakta mak nersinglande mot fälten i dalen. Närmare 500 individer imponerade på oss. Denna tid brukar även de blå kärrhökarna synas till och vi fick riktiga njutobsar på en grann hane, som först flög söderut på lite avstånd, men plötsligt kom tillbaka norrut över havet och rundade sen oss och passerade nära i härligt medljus. Alla njöt!

Den stiliga blå kärrhöken som gjorde ett sträckförsök. Foto: Lars Anmark.

Nu var det dags för förflyttning upp till Muskmyr och hopp om några fler rovfåglar. Vi hann knappt ur bilarna innan de började visa upp sig. Flera havsörnar och kungsörnar, ormvråk, röd glada, tornfalk och givetvis flera sparvhökar skrevs in i protokollet. Till allas glädje kunde vi njuta av en fin varfågel, som tagit paus i flyttningen på sin väg från norr och ner till södra Europa. Vid det här laget var gänget riktigt nöjda och vi skingrades för denna gång, men jag hoppas att vi snart ses i fågelmarkerna.

Ledde utflykten gjorde Per Smitterberg.